Γκοτζι (Goji) υπερ τροφη

PDFDrucken
Only in Greek.

 

Η γεύση από τα γκότζι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες με αυτό το μούρο και παρασκευάζουν επίσης ένα κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό.

Τα γκότζι θεωρούνται ως μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 και Β2, καθώς και μια σειρά άλλων βιταμινών, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα. Το γκότζι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώμα. Τα εκατό γραμμάρια μεταποιημένου μούρου περιέχει 370 θερμίδες.

Στην εμπορική πρακτική υποστηρίζουν ότι οι πολυσακχαρίτες που περιέχουν τα προϊόντα από γκότζι, μεταξύ των οποίων αρκετοί "χυμοί γκότζι», έχουν εκτεταμένα βιολογικά οφέλη για την υγεία.

Ο καρπός του Goji

Ο χυμός του Goji

 

ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ - ΟΦΕΛΗ
Οι καρποί του Goji θεωρούνται εκ παραδόσεως ως Υπέρ-Τροφή.

Το Goji είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών. Συγκριτικά το πορτοκάλι περιέχει 750 μονάδες αντιοξειδωτικά, το σπανάκι 1260 μονάδες, το βατόμουρο 2400, το Goji Berry 25100 μονάδες αντιοξειδωτικές.

Έχει ιδιαίτερη γεύση, ένα συνδυασμό κερασιών, κράνων και φραγκοστάφυλων.

Επίσης έχουν 11% πρωτείνη, που είναι καταπληκτικό για φρούτο.

Επιπρόσθετα υποστηρίζεται ότι εμπλουτίζουν το Αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του (blood tonic).

Σε εργαστηριακές δοκιμές σε χυμούς καρπών, που χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος ORAC (μέθοδος μέτρησης ικανότητας απορρόφησης ελευθέρων ριζών), ανεδείχθη η υπεροχή του χυμού Goji σε αντιοξειδωτική δράση και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών. Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας μετρήσεων για κάποια αντιπροσωπευτικά προϊόντα ανά 100 γραμμάρια:

Καρπός

Ευρήματα κατά ORAC ανά 100 γραμμάρια

Καρότα

210

Κρεμύδια

450

Πορτοκάλια

750

Μπρόκολα

890

Λαχανάκια Βρυξελλών

980

Βατόμουρα

1220

Σπανάκι

1260

Φράουλες

1.540

Blueberries

2.036

Σταφίδες

2.830

Αποξηραμένα δαμάσκηνα

5.770

Ρόδια

10.450

Goji

25.300 έως 30.300

 

Η ανωτέρω δράση βοηθά στην μείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναχαίτιση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.

Ο χυμός του φυτού περιέχει πολυάριθμα φυτοχημικά στοιχεία γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες πάνω στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι ουσίες αυτές πιστοποιείται ότι ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ δρουν ως ισχυρά προσαρμογενή, προστατεύοντας το σώμα σε περιόδους πιεστικών καταστάσεων.

Η παρουσία στερολών και ουσιωδών λιπαρών οξέων μπορεί να συνεισφέρει στη φυσιολογική μείωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης.

Η βεταΐνη που περιέχεται στο χυμό Goji, ως δότης ομάδων μεθυλίου διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος. Επιπλέον παίζει κάποιο ρόλο στην παραγωγή της καρνιτίνης και φαίνεται ότι εμφανίζει προστατευτική δράση στους νεφρούς.

 

Επιπρόσθετα συνεισφέρει στην μετατροπή της ομοκυστεϊνής σε μεθειονίνη, γεγονός που τη καθιστά χρήσιμη στον έλεγχο των αυξημένων επιπέδων ομοκυστεϊνης στο αίμα (παράγοντας που θεωρείται ότι επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία).

Ακόμη, η βεταϊνη ως δότης μεθυλικών ομάδων συμμετέχει στην παραγωγή του SAMe (S-Αδενοσύλ-μεθειονίνη) το οποίο ασκεί προστατευτική δράση στο νευρικό σύστημα.

Είναι πολύ καλή πηγή β-σιτοστερόλης (ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες)

Στο μούρο αυτό θα βρούμε το λινελαικό οξύ, βασικό ωφέλιμο λιπαρό, ιδιαίτερα χρήσιμο για μείωση του λίπους, αύξηση της άλιπης μυικής μάζας, ικανοποιητική ενέργεια και μυική αντοχή.

Οι καρποί Goji περιέχουν επίσης : φλαβονοειδή, απαραίτητα και μη αμινοξέα, συνολικά 18 αμινοξέα, περισσότερα δηλαδή από την γύρη των μελισσών , καροτενοειδή όπως βήτα-καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις Β1, Β2, Β6 καθώς και πολυάριθμα οργανικά μεταλλικά στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των : ψευδάργυρος Φωσφόρος Σίδηρος Χαλκός Σελήνιο και του γερμανίου.

Τα Goji Βerries είναι η πλουσιότερη πηγή καροτενοειδών, συμπεριλαμβανομένης και της βήτα-καροτένης (πιο πολύ βήτα-καροτένη από τα καρότα!), από όλες τις γνωστές τροφές και φυτά του πλανήτη!


Τα ώριμα φρούτα περιέχουν περίπου 11 mg σιδήρου ανά 100 γραμμάρια, βήτα στερόλη (έναν αντιφλεγμονώδη παράγοντα), λινολεϊκό οξύ (ένα λιπαρό οξύ), σεσκιτερπενοειδή (κυπερόνη και σολαβετιβόνη) τετρατερπενοειδή (ζεαξανθίνη - φυσαλίνη) και βηταϊνη (0.1%).

Τα Goji berries περιέχουν πολυσακχαρίδες οι οποίοι ενισχύουν εκπληκτικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένας πολυσακχαρίτης που βρέθηκε σ’ αυτό το φρούτο είναι ένα πανίσχυρο εκκριταγωγό (μια ουσία δηλαδή που διεγείρει την έκκριση της αναζωογονητικής αυξητικής ορμόνης του αδένα της υπόφυσης.


Τα Goji berries έχουν παραδοσιακά συσχετιστεί με τη μακροζωία, το σωματικό σθένος και τη σεξουαλική δύναμη. Σε αρκετές ομάδες μελέτης και έρευνας με ηλικιωμένους ανθρώπους που ο καρπός δινόταν μια φορά την ημέρα για 3 εβδομάδες, επιτεύχτηκαν πολλά ευεργετικά αποτελέσματα και στο 67% ασθενών οι λειτουργίες των Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού τους τριπλασιάστηκαν σε ισχύ. Επιπροσθέτως, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν μια αύξηση της αισιοδοξίας και των πνευματικών τους δυνάμεων, το 95% των ασθενών κοιμόταν καλύτερα και το 35% των ασθενών ανέκτησαν πλήρως τη σεξουαλική τους λειτουργία.


Αυτά τα Goji Βerries αναπτύσσονται σε προστατευμένες πεδιάδες του Θιβέτ και της Κίνας με αρχαίο χώμα εκατομμυρίων ετών, σε άγριες και καλλιεργημένες περιοχές. Τα φυτά μεγαλώνουν σαν θάμνοι με κλαδιά που φτάνουν τα 6 μέτρα. Οι καρποί δεν αγγίζονται ποτέ από χέρια καθώς οξειδώνονται και γίνονται μαύροι αν αγγιχτούν ενώ είναι νωποί. Συλλέγονται μέσα σε ψάθες και ύστερα στεγνώνουν κάτω από σκιά ή στον ήλιο. Το Goji Βerry είναι ένα βαθύ κόκκινο αποξηραμένο φρούτο περίπου στο μέγεθος της σταφίδας και έχει μια πολύ απαλή γεύση. Μια καλή ημερήσια δόση Goji Βerries είναι 10-30 γραμμάρια και μπορούν να ληφθούν αμιγή ή να ανακατευτούν με άλλα αποξηραμένα φρούτα και χυμούς.
 

Το Goji μπορεί να καταναλωθεί άφοβα. Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις υπερδοσολογίας. Επίσης, δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις. Ερευνάται μόνο αν αλληλεπιδρά με αντιπηκτικά φάρμακα ή με φάρμακα που χορηγούνται για τον διαβήτη και την αρτηριακή πίεση.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση σε κατοικίδια ζώα: περίπου 5-6 τεμάχια ανά κιλό του βάρους του ζώου.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση σε ανθρώπους: περίπου 20-30 γραμμάρια

Σε επιστημονικές έρευνες για θεραπευτικούς λόγους χορήγησαν στους ασθενείς μέχρι και 50 γραμμάρια ημερησίως.

Τρόποι λήψης του καρπού:

Ως πρόσθετο σε μίγμα δημητριακών (Musli), σε γάλα, σε τσάι (με λίγο λεμόνι)

Ως συστατικό σε σαλάτες, σούπες, σε οποιοδήποτε φαγητό.

 

Καλό είναι η λήψη να γίνεται με κάποιο λιπαρό στοιχείο (π.χ. λάδι, γάλα) διότι οι Α και Δ βιταμίνες είναι λιποδιαλυτές και άρα απορροφώνται πιο άμεσα.

Στην περίπτωση που ο καρπός ζεσταθεί ή βράσει τότε καταστρέφονται κάποια συστατικά του καρπού αλλά κάποια άλλα αναγεννιούνται και βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση.

Η Κλίμακα Bovis, είναι ένα εργαλείο που μετρά τη δύναμη της ζωής, το ενεργειακό επίπεδο του κάθε ουσία, τρόφιμα, φάρμακα, τα ζωντανά όντα, αντικείμενα ή γεωγραφικές περιοχές.

.Η ένταση δόνησης ή την ποιότητα των 6500 μονάδων στην κλίμακα Bovis θεωρείται ουδέτερο, αυτό είναι το μόνο σημείο της κλίμακας με αλληλογραφία σε μονάδες Angstrom, και αντιστοιχεί στο μήκος κύματος του κόκκινου φωτός. Από 0 έως 6500, η ​​ένδειξη θεωρείται αρνητική ή καλύτερα μειώνει την ενέργεια με αποτέλεσμα αύξηση εκδήλωσης ασθενειών, ενώ πάνω από 6.500 μονάδες θεωρείται θετική και αναζωογονητική συμβάλλοντας στην καλή υγεία.

Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας μετρήσεων κατά Bovis:

 

Στοιχείο

Μονάδες μέτρησης κατά Bovis

Απιονισμένο νερό

3.000

Νερό ύδρευσης

5.960

Νερό ιαματικό Lourdes

26.000

Ηλιέλαιο ραφιναρισμένο

760

Ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης (βιολογικό)

9.500

Ρύζι

7.000

Μπανάνες

4.500

Noni-Fruit

17.000

Καρύδα (coconut)

21.000

Μοσχοκάρυδο

34.000

Χοιρινό κρέας

4.400

Μοσχαρίσιο κρέας

6.100

Υγιής άνθρωπος

8.000

Πολύ ηλικιωμένος άνθρωπος

1.600

Λατρευτικοί-Θρησκευτικοί χώροι

14.000

Πυραμίδα του Χέοπα (νεκρικός θάλαμος)

170.000

Gogi

355.000

 

Συνταγή Goji-smoothie

Μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με μια βόμβα βιταμίνης, αμινοξέων, ιχνοστοιχείων κλπ.

Συνιστώμενα προϊόντα-καρποί:

3 κουταλιές της σούπας goji

2 κουταλιές της σούπας ψύχα ηλιόσπορου

1 κουταλιά της σούπας σταφίδες

1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο

2-3 αποξηραμένα δαμάσκηνα

Εκτέλεση:

Όλα τα υλικά τοποθετούνται σε δοχείο με νερό για 8-12 ώρες. Προσθέτουμε μια ώριμη μπανάνα, ένα πορτοκάλι ή φρούτο εποχής και μια κουταλιά σούπας μελάσα. Χτυπάμε στο blender για 30-40 δευτερόλεπτα.

Μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας σκόνη κακάο ή κάρδαμο ή βανίλια ή κανέλα.

Κατά την κατανάλωση συνιστάται η μάσηση του μίγματος με σκοπό την ανάμιξή του με το σάλιο για την καλύτερη χώνευση.

 

Βουκουρεσλής Γιώργος

Βιοκαλλιεργητής www.pallasathene.gr Κιν. 6976139933

Πηγές:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lycium_barbarum

http://www.articlesbase.com/nutrition-articles/lycium-barbarum-plant-49028.html

http://www.valentine.gr/linkOfTheMonth_gr-june2010.php

http://goji-lycium-barbarum.blogspot.com/

http://ianisdo-anando2.blogspot.com/2010/11/goji-berry-wolfberry-lycium-barbarum.html

http://www.whitemagicway.com/bovisbiometer.html

 

Βιοκαλλιεργητής